Mitä on NVC?



NVC eli Nonviolent communication on vuorovaikutusprosessi, jonka on kehittänyt yhdysvaltalainen psykologian tohtori Marshall Rosenberg 1960-luvun alussa. (Gates, Gear, Wray, 2000). NVC on yleisesti tunnettu lyhenne, jota käytetään myös lähdekirjallisuudessa. Suomessa käytetään myös termejä myötäelävä vuorovaikutus, väkivallaton vuorovaikutus tai rakentava vuorovaikutus. Selkeyden ja kansainvälisyyden vuoksi käytämme tutkielmassamme lyhennettä NVC.


NVC-malli koostuu itse-empatiasta, rehellisestä ilmaisusta ja empaattisesta kuuntelemisesta. Nämä osa-alueet koostuvat neljästä vaiheesta: havainto, tunne, tarve ja pyyntö. Näistä voit lukea lisää osa-alueet ja vaiheet osiosta. Keskityttäessä näihin voidaan saavuttaa syvempi yhteys ja ymmärrys osapuolten välille. Rosenberg painottaa, ettei NVC-prosessi koostu jäykästä kaavasta, vaan tärkeää on mukauttaa sitä erilaisiin tilanteisiin ja kulttuurisiin tyyleihin. Vaikka Rosenberg kutsuu NVC:tä “prosessiksi” tai “kieleksi” hän haluaa myös painottaa, että NVC:tä voi toteuttaa sanomatta sanaakaan. Tärkeintä on tietoisuus NVC-prosessista, ei niinkään käytetyt sanat. (Rosenberg, 1998, 16.)


NVC sai alkunsa, kun Rosenberg työskenteli 1960-luvun alussa helpottaakseen eri etnisistä taustoista olevia ihmisiä sopeutumaan kouluihin ja organisaatioihin Pohjois-Amerikassa. Rosenberg mainitsee NVC:n kehittämisen suureksi innoittajakseen Carl Rogersin, jonka kanssa hän työskenteli ja opiskeli tutkimusprojektissa, joka tutki auttavan suhteen komponentteja (Rosenberg, 1998, 186). Carl Rogersin humanistisen psykologian traditio painottaa empatiaa perustavanlaatuisena tekijänä ihmisen psykologiseen kehittymiseen ja täyttävien ihmissuhteiden luomiseen. (Rosenberg, 2005.) Rosenberg alkoi keskittymään yhteisötoimintaan psykologin virkansa sijaan, tavoitteenaan saada rauhanrakennustaitoja nopeasti kansan ulottuville (Little, 2008, 22).


NVC:n tavoitteet on listattu Rosenbergin perustamilla Center for Nonviolent communication -Internetsivuilla. Tavoitteet ovat:

1. Luoda sellaisia yhteyksiä ihmisten välille, jotka voimaannuttavat myötäelävään antamiseen ja vastaanottamiseen.

2. Luoda hallituksellisia ja yhtiöllisiä rakenteita, jotka tukevat myötäelävää antamista ja vastaanottamista. (CNVC 3, katsottu 10.10.2012.)


NVC:n sovelluksia

NVC:tä on käytetty tiettävästi ainakin organisaatioissa (Miyashiro, 2011), vanhemmuuden tukemisessa (Hart, Hodson, 2006), opetuksessa (Hart, Hodson, 2008), sovittelussa (Larsson 2011), psykoterapiassa (Url 4, katsottu 17.5.2013), terveydenhuollossa (Sears, 2010), vankiloissa (Url 6, katsottu 15.5.2013) ja lastenkirjojen pohjana (Allen, 2011). Rosenberg on käyttänyt NVC:tä rauhan ohjelmissa konfliktialueilla Ruandassa, Burundissa, Nigeriassa, Malesiassa, Indonesiassa, Sri Lankassa, Kolumbiassa, Serbiassa, Kroatiassa, Irlannissa ja Lähi-Idässä. (Rosenberg, 2001, 212), NVC on käytössä Costa Ricassa yhdessä HeartMath-menetelmän kanssa julkisissa kouluissa osana rauhan rakentamisen ja sosiaalisten sekä emotionaalisten taitojen rakentamista, muodostaen BePeace- nimellä kutsuttavan menetelmän (URL 7, katsottu 15.5.2013). NVC:llä on monia sovelluskohteita ja se soveltuukin konfliktinratkaisun ohella tukemaan yleisesti positiivisia ja rikastuttavia suhteita monissa yhteyksissä. NVC:n taustaoletuksena on universaalit kaikille yhteiset tarpeet. Kulttuureista riippumatta NVC on siis ymmärrettävissä ja sovellettavissa mukautuen monenlaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Alakoulujen konfliktien ratkaisu ei ole suurin NVC:n käyttöalue, vaikka nähdäksemme voi soveltua siihenkin tarkoitukseen tehokkaasti. NVC on tarkoitettu luomaan myötäeläviä voimaannuttavia suhteita ihmisten välille, joten konfliktien ratkaisemisen sijaan painopiste on enemmän konfliktien ennaltaehkäisyssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti